« Отговор #3 -: Nov 13, 2019, 11:15 »
Като обикновен потребител, не ми се е налагало да се ръчкам много по която и да е система. Не съм пускал продъкшън сървъри, не съм предлагал хостинг услуги или изграждал мрежи, по-големи от домашната. В тази връзка, не съм се ровил толкова по нета за специфични и свързани с това неща. Та, няма как да сравня.
Но факт е, че облачните услуги предлагат по-добри цени - и простота. Ако ти порасне бизнеса, само доплащаш, а скалируемостта е тяхна работа. Да плащаш заплата на екип или дори на един човек, да свърши същата работа, да поддържаш хардуер, който трябва да сменяш поне през две години за да си в крак с конкурецията, е по джоба само на големите. Малките компании и фирмички просто не могат да си го позволят. Но пък и решенията, които им се предлагат, могат да се реализират често с по-малко ресурс, отколкото си мислят. В крайна сметка, всичко това е пазар. Този, който дава услугата се стреми да вземе повече за по-малко. Другият който я търси - също. Но нещата са ясни. Ако не го направиш сам, се поставяш в зависимост от някой друг. Ако другият реши нещо смахнато да направи или се срине, се сриваш и ти.
Което води до другото. Мисленето на "бизнесмена". Повечето тъй наречени бизнесмени, правят точно това - опитват се да намаляват разходите. И когато им предложиш по-ниска цена, се хвърлят. А облаците я предлагат. Но на това се ловят тези, които са по бързите печалби. Които искат да забогатеят от днес за утре. Другите, които искат да градят нещо, предпочитат да намаляват друго - зависимостите. Да, инфраструктурата расте заедно с бизнеса ти и това, което трябва да правиш е само да плащаш. С облака е толкова лесно. Но с този растеж винаги се стига до едно. Плащаш за пакет услуги и ако искаш нещо специфично... ей тогава може би ще ти дойде акъла. Не можеш да си го купиш, следователно, не можеш да угодиш и на клиента. А може и да не е само той. И бавно започваш да губиш позиции. Това в по-дългосрочен план.
Според мен е нормално да се ползват облаците, обаче докато понатрупаш малко капитал. След това е редно да си изградиш сам това, което ти трябва. Да, ще трябва да си наемеш специалисти, да купуваш железа, обаче в крайна сметка, бизнеса си е твой и ако от това ти зависи бъдещето, глупаво е да го поставяш в ръцете на други. Както казах, ако стане нещо, пропадаш и ти.
Както винаги се отклоних. Та обратно към темата. Не мисля, че информацията за всичко се е затрила или хората не описват, какво са направили и как. Може би търсачките изкарват на преден план първо определени страници. Според зависи от кого, колко печелят.
Може би трябва да ползваш разширено търсене. Например по дата. Имаш проблем с тази и онази система, излязли онази година, онзи месец и залагаш търсене до дата шест месеца след това. Ако попадаш на неща, които не ти трябват обаче ти излизат непрестанно, можеш да ги изключиш от търсенето. Не е лошо да се знаят всички възможности на търсачките. Аз от много време си мисля, да науча какво например ми е дала като възможност Гугъл, обаче така и не съм сядал да го направя. А инструментите в търсачки, които могат да се ползват за търсене не са малко.