Леко го вкарваш в заблуда с това предложение за Блендер. Той е прекрасен за визуализация, но не става за проектиране.
Може и да го вкарвам в заблуда. Не съм пипал Блендер - признавам си честно. Обаче съм виждал, какво правят на това. Зная, че има по-добри програми за моделиране. Modo например. Когато се появи беше доста евтина, обаче сега виждам, че е на цената на добър компютър. Сещам се и за Cinema 3D. И отново виждам, че и тя е една камара пари. И името ѝ променено леко на 4D. Като гледам нещата, няма едно парче софтуер в тази област, да не е срещу пари и то добри. Но така е. Изкарват се пари, защо да не се искат.
Лорда може да поработи половин-една година и да инвестира в нещо. Не става съвсем без пари. Свърши тая. Не, че в България фирмите не работят с пиратски софтуер, обаче ако си малък, гориш много по-лесно. Ще ти поискат една фактура и не можеш да им дадеш от плод-зеленчука на братовчед си, щото веднъж ще го предложиш и си до там с клиентите. Изчезват веднага. Ще ти се посмеят малко и ще те забравят. А, ако им дадеш от твоята фирма, по някое време може да ти кацнат на проверка от НАП и които там се занимават с проверки на лизанзи. Булса мисля, че бяха.
Ако бях на Лорда, щях да си инсталирам нещо пиратско на машината си, да се понауча, да пробвам да си намеря работа в някоя фирма, да се донауча там. И чак след това щях да мога да си позволя да си играя на линукс машини и търсене на cad и други графични приложения за тях. И сериозно бих си помислил, каква операционна система бих ползвал за работа. Зависи, от програмите, които ползваш. Моите вървят и под Линукс. Обаче без една не малка част инструменти, които иначе много улесняват живота. Та, за работа ползвам Windows. Помня, че търсих алтернативи за линукс, обаче се оказа, че никой не разработва такива неща.
Малко са му разбъркани приоритетите на Лорда. Ако искаш да свършиш нещо, си набавяш подходящите инструменти. Ако не го направиш, ще стане така, че ще губиш време, усилия, нерви, сън, клиенти, пари, накрая ще намразиш това, което правиш и ще обвиниш инструментите или системата, или и двете, но не и себе си - за решението, което си направил. С нож за масло не можеш да си отрежеш филия хляб или да нарежеш домат. Това е положението.