« Отговор #17 -: Feb 20, 2020, 12:46 »
Не съм си имал работа със сайтове на държавни институции и честно, не съм съвсем в състояние да ви разбера, за какво говорите. Чета и имам чувството, че тези, които са ги правили, са проспали едно петнадесет години от развитието на интернет технологиите. Не са ли чували за уеб приложениея, за REST, за други още простички неща, дето улесниха живота на толкова хора.
Едно простичко API и всички ще са доволни. Ма не! Явно случаят е друг...
Това малко извън темата.
Даже да се обясни и по най-простия начин, съмнявам се, че ще помогне на много хора. Ще помогне само на тези, които искат да научат нещо ново. Имам два примера, които са ми от семейството. Брат ми ползва Линукс, щото преди време аз му предложих. Уиндоуса направо го вбесяваше на моменти, а той не е от спокойните. И винаги като съм бил у тях, съм му показвал по нещо, как да прави нещата, които ги е правил на предишната система по по-бърз и ефективен начин. До следващото ми ходене у тях. Не запомня, защото не му е цел да научи всичко това. Няма желание. Интересува го да седне и да си свърши работата, не как е организирана системата и как работи. Затова седнах един ден и написах скриптове за какво ли не, та да може с написването на една думичка само в терминала, да се случват чудеса. Един прост ъпдейт на системата например. Или сваляне на музика и видео от Youtube.
Другият пример е сестра ми. Вкараха в работата им компютри, някакъв софтуер разработен за тях и тя се беше побъркала, щото мислеше, че няма да се справи, че заради това ще я уволнят и ей такива неща ѝ се въртяха в главата. Обаче научи програмата. Сега знае, че няма нищо страшно. Обаче не се научи от всичко това. Ако седне на компютъра на брат ще гледа като теле. Линукс система, в работата ползват Уиндоус. Но отново е едно и също. Файловия мениджър, браузъра, плеъра и нищо повече не ѝ е нужно. Дори файловия мениджър едва ли ще ползва. Да може там да си пуска сериалите онлайн да гледа и това е. Нищо лошо, ма отново, трябваше да ѝ поставя линка в Bookmarks bar-а, защото дори това не може да направи - просто търсене за нещо в интернет. Сигурно може, обаче не я интересува, как става, какво се прави, какво да гледа и какво не.
С две думи, ако на човек не му е интересно, няма значение, как обясняваш. Ако му е интересно, ще те чуе/прочете и ще има въпроси.
Когато аз правех прехода от Уиндоус към Линукс, най-трудно ми беше да схвана файловата система. Не можех да разбера, защо няма устройства, след като са вътре в компютъра. Че всичко е по-скоро абстракция. Учудването ми беше до Луната, когато разбрах, какво е /proc.
Може би можем да направим нещо. Да обясним за по-основните неща. Файловата система, правата, групи и потребители, пакетните мениджъри, какво е всъщност десктопа и как можем да си играем с него, защо терминала е нещо хубаво и елементарни команди, как да го използваме, за да свършим работа за секунди, вместо да цъкаме цял час с мишката.
Но всичко това трябва да се направи да е интересно. Иначе ще си загубим времето. Най-добре видео.
Покрай една предишна работа ми се беше налагало да правя презентации понякога по три пъти на ден. Всяка от четиридесет минути, до час. Изтощително занимание. Но от това научих страшно много, просто гледайки израженията на хората, насядали срещу мен, докато им говорех и показвах по слайдовете. Много, много е смазващо, да видиш отегчени или неразбиращи физиономии. А понякога и присмехулни. Но тези последните бяха на специалисти в областта, а пък ние не бяхме, та ги разбирам донякъде. Да се помъчиш да снесеш нещо на някого по такъв начин, че да го разбере, а той преди това нищо да не е чувал по въпроса, е изключително трудно. Вервайте ми.