Защо да е дилема?
Единствения въпрос трябва да ти е, за какво ти е?
При корпоративните дистрибуцийки имаш предимството, че знаеш, че нещото ще продължи да го има дълго време. Не би трябвало да ги наричаме и корпоративни въпреки, че някои от тях са създадени и поддържани от различни компании.
Бих ги нарекъл базисни. Останалото е направено върху тях.
Та с тези базисните имаш гаранция, че ще ги има дълго време, дори може да те надживеят. Или иначе, можеш да си избереш някоя, да си я напрвиш, както ти харесва и да си караш с нея.
Разни странични проекти утре ги има, вдругиден вече не.
Нещо много хубаво според мен и българско умря. УСУ. Ползвах го известно време и запалих няколко души по линукс покрай него.
Инсталираш и бачка всичко от раз. За повечето нужди на повечето хора беше идеално. Имаше и някакъв подобен проект върху CentOS. И той умря.
Някои отрочета можем да ги считаме за изключения. Mint например, ще е тук може би доста дълго време. Сигурно и PopOS, Zorin и още може би две-три, за които не се сещам в момента.
Но гаранция ще имаш само с основните. Аз съм се спрял на Arch.
Повечето биха поспорили, че не била стабилна, но това не ми се е счупило нито веднъж досега. С Ubuntu например, винаги съм имал проблеми със зависимостите от някой момент нататък. При Debian, май пак имах някакви такива драмички. И липса на пакети.
Най-голямото предимство на Arch обаче е AUR ( Arch User Repository .
Ако не ти се занимава със "сложни" инсталации, имаш и няколко готови дистрибуции, които просто инсталираш.
Мисля, че една-две от тях също ще ги има дълго време.
Manjiaro също е на компания. И е тук от много време.
Нещо не толкова отдавна, но което мисля, че дълго ще остане е Arco. В YouTube има страшно много видео
уроци за това нещо. Не съм виждал друга система, за която да има толкова много "как да". Към момента почти 3400. Само в един канал.
Та, каквото и да избере човек, поне трябва да е сигурен, че ще го има минимум петнайсетина години, че и повече.
Иронията е, че дори да избереш Windows ( която е тук също от много, много време ), пак си прецакан. Спират поддръжката на версията, която ти върви прекрасно на сегашната машина и за да инсталираш следващата, ти трябва и нова машина.
Изключвам десетката, която повече от прекрасно върви на машини, които подкарваха седмицата.