Ремотекс, мисля, че чисто теоретично е така, както пишеш. Ако качваш всички шитнИ, обаче, опа, ъпдейти. Особено последните, след тия новини, за нов уиндоус и нов комп. Имам предвид домашните/малките потребители, ширпотребата, демек.
От моята практика- седмицата (даже не десятка, а седмица) в офиса ми (да, с уточнението, че я ползвам рядко) си работи. Реинсталнах скоро, беше се прецакала, т.е смених хардуера (без харддиска- него го монтирах директно в "новия" комп) и се наложи - линукса си тръгна от раз, но седмицата измяука на умряло. Та, реинстал, никакви ъпдейти (то вече и няма). За вирусите си има антивирусни. И да сгъбяса, CD-то със седмицата си е в чекмеджето, преинсталираш и така. Стара ОС на стар хадруер, работи, па ако щеш и след фреш инстал. Стига хардуера да е изправен (между другото, леко лирично отклонение- за доста стар, но изправен хадруер, много ми хареса Q4OS).
На стационарка няма коя батерия да прецакат. На стар лаптоп също (тя отдавна е прецакана и работиш "на кабел"
).
Е, разбира се, ако работиш нещо, което изисква вери нов хардуер и най-хай нов уиндоус, ще купуваш, де ще ходиш. Ако държиш да си на уиндоус. А това са предимно корпоративните клиенти, затова написах, че според мен целта са те, а не мнозинството домашни и малки потребители.
Иначе да, МС ще направят всичко възможно, да измъкват още и още пари. В прогресия, а не на нивото от миналата година, да речем. Както тука веднъж коментирахме с Куун, стремежът към безкраен растеж прилича на тумор.