Чл. 19, ал. 5 от ДОПК :
(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2017 г., в сила от 21.11.2017 г.) Мажоритарните собственици на капитала, включително мажоритарните съдружници или акционери, имащи това качество към деня на възникване на задълженията, които
недобросъвестно прехвърлят притежавани от тях дялове или акции, така че да престанат да бъдат мажоритарни съдружници или акционери, отговарят за непогасените задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски. Отговорността е пропорционална на участието им в отчуждената част от капитала.
Недобросъвестност е налице, когато съдружникът или акционерът е знаел, че дружеството е свръхзадължено или неплатежоспособно, и разпореждането е извършено преди по-ранната от двете дати1. (нова - ДВ, бр. 92 от 2017 г., в сила от 21.11.2017 г.) обявяване в търговския регистър на молбата на длъжника за откриване на производство по несъстоятелност;
2. (нова - ДВ, бр. 92 от 2017 г., в сила от 21.11.2017 г.) вписване на решение на съда по несъстоятелността за откриване на производство по несъстоятелност на длъжника.
(6) Отговорността по ал. 5 носят и лицата, съдружници или акционери, които притежават миноритарни дялове от капитала, когато едновременно или последователно за период не по-дълъг от три месеца,
недобросъвестно прехвърлят дружествени дялове или акции, чиято обща сума представлява мажоритарен дял от капитала. Изречение първо не се прилага за дружества, чиито акции са предмет на публично предлагане.
Производство по несъстоятелност може да се инициира и от НАП, за данъчни задължения.
Болднал съм важния момент.
А сега да видим, как ще докажат моята недобросъвестност, че съм знаел за свръхзадлъжнялостта на дружеството в съд. Това, че е изпратено ИПДОЗЛ от НАП (искане за представяне на доказателства във връзка с ревизия, да кажем) на фирмения имейл, въобще не значи, че аз съм го прочел. Прочел го е счетоводителя, а дали ми е казал.. много хипотези. Но варианти има достатъчно. Спирам се, че става лекция
Та затова си вървят нещата с продажбите на фирми със задължения. Врати са оставени колкото искаш, но са направени за големите играчи. Но пък няма пречка да се използват от малки фирмички и те СЕ ползват. Няма как, да диференцират задължените лица, според това, дали са на управляващите, или на управляваните. Дали са наши, или ваши. Има ли дупка, всеки еВе
Демокрация.