Ами да ти кажа. Силиконовата (бялата) е класиката в електрониката. Ползва се още от време оно. И никой не се е оплакал. Даже едно време много много отдавна с нея пълнеха (бг) транзисторите. Направо на кристала. Тъй че е 100% химически неутрална - което е и най- важното.
Сега само името и е силиконова. Силикона, това е само носителия/маслото (разтворителя) - силиконово масло, а активната съставка (бялото) е
цинков окис. (също както разните бели кремове против подсичане при децата - бочко, судокрем и т.н.)
Силикона няма как да се изпари нито да се втърди. След много много години експлоатация пак си е същата. Верно е забелязал съм малко изушаване с времето....но това явно е нещо китайско...С класическите/'българските' електронни пасти такова нещо въобще няма.
Колкото до термопроводимостта...голяма разлика няма. Като се нанесе термопастата и се притисне тя остава тънка микрометри(може и нанометри). За толкова тънък слой разлика няма.
Сега може и да има разни други пасти по-добри....виждал съм и съм слагал много с най различни цветове....ама знаеш ли какво съдържат.
Съветът ми е - слагай бялата силиконовата, но търси тубичка, която е по течна,(за да може да се притисне хубаво, а и като се притисне да излезе малко настрана) със вискозитет като на (незахаросън) пчелен мед, че и по течна. Но ако е като пластелин и трудно се маже с пръсти, въобще не е я слагай - попаднал си на китайска смазка.
-----------
И друго нещо се сетих. Алуминиевата бяла ли е?
Ако е това което си мисля че е от
алумиев окис....то това е изключително голяма глупост - да се ползва за термо паста.
Алумиевия окис (корунд) е вещество с изключителна голяма твърдост - 9 по скалата на Mohs, пред него е само диаманта. от Алумиев окис се правят шкурките и дисковете за ъглошлайфи.
Кой идиот се е сетил да го слага в термо пасти.
Докато цинковия окис е много меко вещество.
ZnO is a relatively soft material with approximate hardness of 4.5 on the Mohs scale
Не случайно са го избрали него за термопаста в електрониката.
-----------
Това имаш предвид, предполагам:
https://www.coolsierra.com/collections/thermal-paste/products/arctic-mx-4-thermal-paste-8-5w-mk
Интересно, на карбонова основа. Прочетох и няколко ревюта, за тоя продукт, положителни са.
Не е и скъпа, учуден съм, ще последвам съвета ти, благодаря
Не само че има алуминиев оксид, ами има и микро диаманти. За Термопаста незнам.....но с нея със сигурност може да полираш. Идеалнaта полираща паста. Може да си шлайфнеш процесора. Ако не ти е достатъчно лъскав.