Ей откриха го - за края на света става въпрос (оттатъка вече е явно "оня свят")
..обаче Господ(а/и) не откриха, дали па не се е (не са се) преселил(и) оттатъка...
https://www.youtube.com/watch?v=vRd92Vg-s08
James Webb Telescope Just Announced First Real Image of the Edge of the Universe
Как ли са се смяли извънземните, когато са чули за това
Един път четеш, че най-далечните галактики се отдалечават от нас толкова бързо, че никога не ще можем да видим светлината им -отдалечават се по-бързо от нея. Обаче сега сме ги видели.
The current rate of cosmic expansion is measured at about 67 to 74 kilometers per second per megaparsec. This means that for every megaparsec (approximately 3.26 million light-years) away a galaxy is, it appears to be moving away from us at an additional 67 to 74 km/sThe current rate of cosmic expansion is measured at about 67 to 74 kilometers per second per megaparsec. This means that for every megaparsec (approximately 3.26 million light-years) away a galaxy is, it appears to be moving away from us at an additional 67 to 74 km/s
Преди това те учат, че светлината отслабвала пропорционално на кразтоянието до източника на квадрат. И като знаеш разстоянето и сегашния ѝ интензитет, би трябвало лесно да се изчисли, какъв интензитет е имала първоначално.
Да не се окаже, че такива енергии надхвърлят възожното
https://en.wikipedia.org/wiki/Inverse-square_lawИ още нещо, което мен ме кара да се смея.
Този телескоп е решетка от антени, които просто засичат инфрачервени лъчи. Няма лещи, няма лупи, няма нищо такова.
И въпреки това, на снимките, които ни показват, че били получени от него, разни звезди имат нещо като лъчи излизащи от тях. Който ефект се получава точно заради лещите при нормалната фотография. При "Джеймс Уеб" такъв ефект няма как да се получи.
Ще добавя и друго, което ми хрумна, докато пишех.
Тези откъде знаят, че вселената няма топография? Например, подобна на земната. Ако погледнеш през бинокъл към хоризонта, дори да се качиш на върха на планина, ще има граница на това, което можеш да видиш поради кривината на земята ( освен, ако не е плоска
). Това не означава, че си видял края на света.
Ще добавя и второ.
Откъде знаят, че наблюдаемата вселена не е поредното локално струпване и че няма милиарди такива?