Споменах електронните таблици във връзка с обработката на данни и въпреки това питаш?!
Относно презентациите, имам особено мнение ( в смисъл, мое ), което не подкрепя продукти от рода на MS РР.
Както и такива като офис пакетите като цяло.
Word например.
Наблъскан с инструменти, някак кара човек да пробва и да използва повечето от тях. Да направи документа красив.
Е, това само пречи.
Година и половина от живота си съм прекарал в изнасяне на презентации. Всеки ден. Понякога и по три пъти на ден. Красивите презентации нямат нищо общо с това, колко бързо и ефикасно някой ще попие информацията.
Красивите документи също.
Структурата на документа обаче е друго нещо. Както и простотата на презентацията.
За това и не съм привърженик на подобни пакети или програми, защото внасят само шум. По-простичките инструменти са много по-добри.
Проблема с презентациите например е този, че ако са красиви или претрупани с информация, разделяш вниманието на хората между презентацията и лектора. Не го слушат, защото я разглеждат ( схеми или диаграми, различни картинки или четат множеството редове текст ) и накрая въпросите им са уточняващи, за потвърждение на нещо, не за допълнителна информация или нещо незасегнато. Което означава, лошо свършена работа.
A за документите… Със сигурност си попадал на книги, в които в началото им имаш цели страници, които ти обясняват, как да възприемаш определени части от книгата. Или легендите в документите. Куп обяснения, как да възприемаш поднесеното. Което означава - зле свършена работа.
Но както казах и ще повторя, като си платил пари за софтуер, претрупан с инструменти, някак изпитваш желание да ги използваш всички. И създаваш ей такива красиво изглеждащи, но трудно смилаеми четива.
И да не си платил нищо, имаш същия импулс - да използваш това и онова меню или бутонче и да създадеш нещо зашеметяващо. В повечето случаи наистина зашематващо читателя и поради това, абсолютно безполезно.
Да не пропусна да спомена, че не са интерактивни. Което в днешно време е, меко казано, срамота.
Простите инструменти са много по-добри.
Първо, спестяват време.
Второто е, че си фокусиран върху документа и структурирането му, не върху визията. Просто защото, "само" това ти позволяват наличните инструменти.
След всичко досега написано, харесват ми идеи като тази зад ipynb файл форматът и Jupyter Notebook.
Прост маркъп синтаксис съчетан с интерактивност при представяне на данни.
И поднесено в браузъра. Всеки разполага с браузър.