Куун, знам що е то полуразпад и за кое се отнася, нарочно го написах така -
"/разпад/полуразпад/изобщо край.." А, да, пропуснах другата "зелена" измама, опа, далавера- търговията с емисиите. Точно от въздуха парички.
Каквото съм чел за литиевите батерии, много малко от тях, ако мога така да се изразя, подлежи на рециклиране, освен това е скъп и енергоемък процес (и не особено "зелен").
Всъщност от всички батерии, най-подходящи за рециклаж, и то с висок успех, са старите оловно-киселинни.
"на мене ми е по-интересно, всичкият тоя ток за електричките -- от дека ке го копаме" - и това, да. И не само, тоя литий (и др. елементи от таблицата) също се изчерпва, като нефта.
Съгласен съм, че е лицемерие, но освен това си е и измама- "купувайте бе, супер-мега-еко-зелено, нищо, че е скъпо, ние трябва да печелим, а ако превърнем и колите ви в консуматив, като телефоните, страхотно!" Че и кредитче ще отпуснат, я и банките да захлебят.
Иначе няма лошо, който иска, да си монтира някоя соларка на покрива, само че ценичките им са "приятни". И не работят постоянно, я дъжд, я облаци, я нощ, я сняг ги навалял (айде, последното да речем, не е много често у нас, поне в моя район).
Просто зад тия, титулували се "зелени", стои едно индустриално лоби, търсещо си "своя" дял от баницата, па ако може и цялата да я прилапа.
П.П. Сега ме напуши смях. Днес бях на село, имах да доизрязвам лозите по асмата. Запалих си печката, като приключих- дърва горя. Кеф ти топлина, кеф ти уют. Ударих и една бира, и чак ми се доспа, но трябваше да се прибирам в града, няма как. И като си поиграя сега малко с думичките, по повод настоящата тема- че моето отопление там е супер еко, зелено и от възобновяеми източници- едни дървета изгарят, други израстват.. възобновява се енергийният източник