..
Варианти има много. И, ако направят криминално деяние заобикалянето им, какво ще направиш?
Едва ли ще го направят чрез наказателното законодателство. Имам предвид, да криминализират заобикалянето. Това автоматично означава следното- образуване на огромен брой наказателни (криминални по обществената терминология) преписки и дела. А това ще претовари не нашата система, ами и руската, и американската, и израелската, и коя да е държавна наказателна система, и ще ги задръсти. Защото доста хора ще се пробват да ги заобиколят, даже от чисто любопитство (доколко успешно ще е, друга работа, но тук се предполага, че не само резултатът, а и опитът ще бъде обявен за престъпление).
Затова мисля, че ще се пипа по-скоро в отношенията купувач на продукта и продавач на същия (гражданските отношения). Т.е., а си пипнал нашия продукт (електричка, таблет, телефон)- няма да ти важи гаранцията. А ние вече така ги правим продуктите (даже и ДМА като автомобили), че да издържи само гаранцията, или малко над нея, после ще те накараме да си купиш следващото поколение продукт, защото като си ъпдейтнеш 2-3 пъти софтуера, ще стане така, че хардуера ти да е слаб. И да не бачка ОК. Та, в тоя ред на мисли, консуматорско ще е, не наказателно.
П.П. А какво ще направя аз (по въпроса, защото е и към мен)- ами ще си ползвам колата (и другите досегашни устройства), докато работят, и ми вършат работа. И това ще е още бая години, моите изисквания са скромни. А когато вече не мога да ги ползвам, не знам, не мога да отговоря в момента. Може би ще съм пенсионер на село и изобщо няма да ме интересува, кой ме гледал през нета, как на преклонна възраст си пръскам асмата. Следващите поколения са тези, които трябва да се замислят, а лошото е, че ги облъчват с консуматорската теза. За моите наследници съм спокоен, не са от това тесто. Но как ще върви животът след 20 години, не мога да предвидя, много са факторите. Но е важно какво се случва в семейната среда. И как се възпитава следващото поколение. В голяма степен у нас то е вече изтървано, но не са неспасяеми нещата, все още.
П.П.П. Това у нас, не само у нас, ами и в цялата Източна Европа, плюс Русия, Беларус, Украйна, и др. държави, няма да стане, така мисля. Това с тоталното следене, и свързаното с него послушание. Тука не са нито разглезените из Германия, Холандия и Франция, дето каквото им кажат по телевизията, все е вярно, нито пък разчетения до секунди живот в Китай, например, или Япония, Кореите. Лично мнение.
П.П.П. И всичко това, към което се е засилил ЕС, в никакъв случай не е "зелено". Консуматорското общество няма как да е природосъобразно, със заложените срокове на експлоатация на хардуера (от всякакъв вид), а вече- и софтуера. Колкото повече страхотни таблети (вкл. и такива на колела) с ограничен предварително ресурс се произвеждат, на батерии (и не само- а например на "зелени" соларки и огледала), толкова повече ще се копае земята (не само заради батериите). Защото трябва по-честичко да се сменят с нови, че да печелят повечко "зелените" им разработчици и производители.