Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 21   Надолу

Автор Тема: Зелена сделка: за и против  (Прочетена 17605 пъти)

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 4371
    • Профил
Re: Зелена сделка: за и против
« Отговор #165 -: Sep 28, 2024, 11:40 »
   Лайняната Урсула възложила на Марио Драги доклад,който да дава
отговор защо евроГейската индустрия запада,и, о,чудо ! той
взел, че написал някои истини !
   Например: в прав текст е изброено:
1. Руският газ е много по-евтин от американският.
2. Перките и фотоволтаиците са скъпи,неефективни и непостоянни.
3. Затварянето на АЕЦ -и е голяма грешка.

Направо не е за вярване !
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 5903
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #166 -: Sep 28, 2024, 11:42 »
Идва зимата, и ще се яде сопата. Ще си променят те мисленето.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 6851
    • Профил
« Отговор #167 -: Sep 28, 2024, 11:49 »
Всички съвременни автомобили шпионират.
Да не си правим илюзии!

Имат микрофони, може би и дори камера някои. И всички са в бизнеса с търговията с данни.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 4371
    • Профил
« Отговор #168 -: Sep 28, 2024, 15:55 »
   Ако трябва сега да си купувам кола,първото нещо,което ще направя,
е да предотвратя всяка възможност тя да се свързва с интернет.
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #169 -: Sep 28, 2024, 17:11 »
   Ако трябва сега да си купувам кола,първото нещо,което ще направя,
е да предотвратя всяка възможност тя да се свързва с интернет.

Хм! Такива скоро може и да няма. Има приказки за свързването им към държавни институции, за да могат да бъдат спирани по желание. Едно натискане на бутонче в нечии браузър и колата ще откаже и да те пусне да влезеш, камо ли да потегли.
Просто няма да имаш възможност да го направиш
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #170 -: Sep 28, 2024, 17:32 »
Мамка му и следене и събиране на всякакво инфо. Направо се насраха тез хора.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 3714
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #171 -: Sep 28, 2024, 18:27 »
Клетките на телефонната мрежа ли евентуално ще ползват тия коли с нет? Айде, теслите, доколкото знам, ползват "Старлинк", но другите?

Па в статията не пише, че не само китайските коли ще шпионират, явно другите ще шпионират за наше добро, само китайците за лошо :)

Ако не е всичко капсулирано в тия коли, вероятно ще се намери чалъм да се махне някоя връзчица и устройството за нета да го оставиш без ток, например, все някое гаражно техничарче ще му намери цаката. Или пък не хардуерно, а софтуерно да го изключи, демек да хакне колата. Но тогава вероятно няма да важи гаранцията  ;D Значи, интервенциите, като мине гаранционния срок. Ако изобщо тия ел. колите оцеляват толкова дълъг срок, колкото оцеляват старите с ДВГ- по двайсетина годинки.
За мен би било излишно, тъй като и през телефона ти те следят, таблета, лаптопа и т.н., не е само с колата.
То и друго има- явно тия  коли с "екстри" като нет се правят за хората в градската среда- мръднеш в някое село, на теферич да речем, по Гергьовден, дето няма обхват.. Но те електричките не са и за там де, де ще я дозаредиш, ако е по-надалечко.
« Последна редакция: Sep 28, 2024, 18:39 от Nik123 »
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #172 -: Sep 28, 2024, 18:37 »
Ще му намерят те чалъма. Или пък като отиде в официалния сервиз за някакво обслужване или по друга причина (а тях ще ги има доволно много), там ще има инсталирана комуникационна система. И автомобила веднага ще "изстреля" всичкото колектнато инфо.
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #173 -: Sep 28, 2024, 18:43 »
Малко офтопик стана, но то при нас е традиция.
Чудел съм се, за чий уй му е на някой да знае де съм ходил, отде съм минал и колко време съм стоял там? И съм си го обяснявал само така- като знаят всеки един къде ходи и какво прави, лесно ще идентифицират например, кой е отишъл до някой мост, 10 мин. преди мостът да гръмне. Но пък такъв човек едва ли ще е отишъл дотам с електричка, и със смартфон в джоба.

П.П. Или пък нещо от сорта- "Ходил си на митинг на опозицията, сега ще ти понижим социалния статус (ако въобще някога у нас влезе в действие подобна система)" - такива неща.
« Последна редакция: Sep 28, 2024, 18:50 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #174 -: Sep 28, 2024, 20:51 »
Самата SIM карта не струва нищо. Пластмаска с изключително евтино чипче.
Вече има и телефони и други устройства, при които това чипче е вградено. Картата е един вид запоена за "дъното".

Да, лесно сигурно ще можеш да го отстраниш това, но не и ако колата ще иска да го имаш, за да тръгне. Лесно сигурно ще може и да се хакне, за да се преодолее и това. Няма нерешим проблем. Но, ако го криминализират и те вкарват за такова деяние за две например или повече годинки? Конфискация на превозното средство също. Ако имаш семейство и деца?

Тори не е необходимо и да е към телефонната компания. Може да е друго усторойство, на друга, по-ниска честота, чийто сигнал ще може да се разпространява достатъчно надалеч и без мобилна клетка. Има чипове например, които използват bloetooth за протокол, но работят на различни честоти и са с наистина доста голям обхват. Дори обикновените такива, които ги имаш в телефона, могат да изпратят сигнал на доста голямо разстояние. Кратък, мощен импулс, който би могъл да се свърже дори на десет километра. Чипа в телефона. Сега. И не е нещо ново.
https://www.cnx-software.com/2022/04/13/nordic-semi-nrf52840-bluetooth-5-2-le-module-achieves-over-10-km-range/

Варианти има много. И, ако направят криминално деяние заобикалянето им, какво ще направиш?
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #175 -: Sep 28, 2024, 21:28 »
..

Варианти има много. И, ако направят криминално деяние заобикалянето им, какво ще направиш?

Едва ли ще го направят чрез наказателното законодателство. Имам предвид, да криминализират заобикалянето. Това автоматично означава следното- образуване на огромен брой наказателни (криминални по обществената терминология) преписки и дела. А това ще претовари не нашата система, ами и руската, и американската, и израелската, и коя да е държавна наказателна система, и ще ги задръсти. Защото доста хора ще се пробват да ги заобиколят, даже от чисто любопитство (доколко успешно ще е, друга работа, но тук се предполага, че не само резултатът, а и опитът ще бъде обявен за престъпление).
Затова мисля, че ще се пипа по-скоро в отношенията купувач на продукта и продавач на същия (гражданските отношения). Т.е., а си пипнал нашия продукт (електричка, таблет, телефон)- няма да ти важи гаранцията. А ние вече така ги правим продуктите (даже и ДМА като автомобили), че да издържи само гаранцията, или малко над нея, после ще те накараме да си купиш следващото поколение продукт, защото като си ъпдейтнеш 2-3 пъти софтуера, ще стане така, че хардуера ти да е слаб. И да не бачка ОК. Та, в тоя ред на мисли, консуматорско ще е, не наказателно.
П.П. А какво ще направя аз (по въпроса, защото е и към мен)- ами ще си ползвам колата (и другите досегашни устройства), докато работят, и ми вършат работа. И това ще е още бая години, моите изисквания са скромни. А когато вече не мога да ги ползвам, не знам, не мога да отговоря в момента. Може би ще съм пенсионер на село и изобщо няма да ме интересува, кой ме гледал през нета, как на преклонна възраст си пръскам асмата. Следващите поколения са тези, които трябва да се замислят, а лошото е, че ги облъчват с консуматорската теза. За моите наследници съм спокоен, не са от това тесто. Но как ще върви животът след 20 години, не мога да предвидя, много са факторите. Но е важно какво се случва в семейната среда. И как се възпитава следващото поколение. В голяма степен у нас то е вече изтървано, но не са неспасяеми нещата, все още.

П.П.П. Това у нас, не само у нас, ами и в цялата Източна Европа, плюс Русия, Беларус, Украйна, и др. държави, няма да стане, така мисля. Това с тоталното следене, и свързаното с него послушание. Тука не са нито разглезените из Германия, Холандия и Франция, дето каквото им кажат по телевизията, все е вярно,  нито пък разчетения до секунди живот в Китай, например, или Япония, Кореите. Лично мнение.

П.П.П. И всичко това, към което се е засилил ЕС, в никакъв случай не е "зелено".  Консуматорското общество няма как да е природосъобразно, със заложените срокове на експлоатация на хардуера (от всякакъв вид), а вече- и софтуера. Колкото повече страхотни таблети (вкл. и такива на колела) с ограничен предварително ресурс се произвеждат, на батерии (и не само- а например на "зелени" соларки и огледала), толкова повече ще се копае земята (не само заради батериите). Защото трябва по-честичко да се сменят с нови, че да печелят повечко "зелените" им разработчици и производители.
« Последна редакция: Sep 28, 2024, 22:15 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #176 -: Sep 28, 2024, 21:57 »
Като че ли не знаеш, как стават нещата…

Ще го направят с презупцията за безопасност и за грижа за теб, децата ти, пешеходците и останалите участници в движението. Ще задействат пропагандната машина и до година имаш изкован и действаш закон. Който ще приемат в ЕС, а ние ще трябва да го имплементираме и у нас. Или германците в Германия.

Задръстена система? Ще претупват делата по бързата процедура и готово. На никой не му пука за тези неща, ако ще може да установи контрол.
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #177 -: Sep 28, 2024, 22:03 »
Аз съм оптимист- италианци, германци и други нации почнаха вече да пищят. Но все пак, времето ще покаже.
Специално германците, вече на практика връщат граничния контрол. При унгарците даже тези мерки са въведени още преди години. Пропагандната машина за "зелено", "общоевропейска сигурност" "устойчивост", да не пиша пък за глупостите относно убежище за ценни "доктори и инженери" от третия свят и т.н. почна да куца не с единия, ами и с двата крака. Страните от централна Европа се назландисват за еврото.
Ще видим.

..
Задръстена система? Ще претупват делата по бързата процедура и готово. На никой не му пука за тези неща, ако ще може да установи контрол.

П.П. Задръстване на съдебната система е сериозен проблем. Който вече у нас почна да се проявява, съдилищата не могат да смогнат на глупостите за домашно насилие, например. Не омаловажавам този проблем, с домашното насилие, но това в момента се превърна във взрив с измислени такива дела. Това за "бързи процедури" е просто лаф, който някои политически (и не само) субекти употребяват, за да се харесат. Няма такова животно, на практика. Я захлюпи ти някой районен съдия с 20 трудови (примерно- това е когато те изгонят от работа, но не ти платят заплатите) дела за месец октомври, пък да видим той как ще ги реши в тримесечен срок, с всичките им заседания. Водят се бързи. И върху всичко това натрупай евентуалните бъдещи дела за заобикаляне на интернета в колите.
Няма да е чрез криминализиране.
« Последна редакция: Sep 28, 2024, 22:13 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 3732
    • Профил
« Отговор #178 -: Sep 28, 2024, 22:40 »
Хм! Такива скоро може и да няма. Има приказки за свързването им към държавни институции, за да могат да бъдат спирани по желание. Едно натискане на бутонче в нечии браузър и колата ще откаже и да те пусне да влезеш, камо ли да потегли.
Просто няма да имаш възможност да го направиш

Що бе, няма ли да е хубаво напр. само с едно натискане на копчето и колата на Путлер да завие към Хага  ;D ;D ;D

Цитат
Ще му намерят те чалъма. Или пък като отиде в официалния сервиз за някакво обслужване или по друга причина (а тях ще ги има доволно много), там ще има инсталирана комуникационна система. И автомобила веднага ще "изстреля" всичкото колектнато инфо.

А като отиде в неоторизиран сервиз (гео тагинг) гаранцията пада и не важи  :'(
гаражните разбирачи - също отиват в киреча (след като им пратят данъчни/те, а.. ако не са те ще ги налазят седмете джуджета а Снежанка ще я сънуват при бай Ставри)

Цитат
Чудел съм се, за чий уй му е на някой да знае де съм ходил, отде съм минал и колко време съм стоял там? И съм си го обяснявал само така- като знаят всеки един къде ходи и какво прави, лесно ще идентифицират например, кой е отишъл до някой мост, 10 мин. преди мостът да гръмне. Но пък такъв човек едва ли ще е отишъл дотам с електричка, и със смартфон в джоба.

П.П. Или пък нещо от сорта- "Ходил си на митинг на опозицията, сега ще ти понижим социалния статус (ако въобще някога у нас влезе в действие подобна система)" - такива неща.
Никсън отваря се работа и за акертие, по лесно ще те сложат напр. теб на моста (който току що са взривили) и после номера ще мине и в съдебанта зала ..както си му е реда с печати и подпис на една стр. щото сървъра в облака ще каже и докаже че ти си бил бе, па ти ще викаш не бе не не бях аз само мойто  кола беше там (иначе как съм оживял)

Да не говорим колко бързо глобите за превишена скорост ще и избият парите на тая система за отрицателно време
« Последна редакция: Sep 28, 2024, 22:49 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #179 -: Sep 28, 2024, 22:52 »
Ремотекс, има логика в това, което пишеш- там за последния цитат в поста ти (от мен) - но трябва да съм някаква супер важна личност, за да ме подставят така. А не съм :)
Да, за някой интересен в определен аспект- може, съгласен съм. С уговорката, че по нашето законодателство не е достатъчно да докажат, че аз съм с този айпи адрес, а трябва да докажат, че и аз съм бил на клавиатурата. Не е да не се случва, но не е толкова лесно.
Относно глобите за превишена скорост- има и едно друго нещо, на което в НАП викат "събираемост"- изключително ниска е, щото у нас луксозните возила по правило се водят я на клошарска фирма, я на клошар като физическо лице. А обикновените чичо Гошо и леля Пена с голфчето не са състезатели. И събираемостта куца. то хубу налагаш глоби, ама не е като там при вас, всичко онлайн и по сметка, че да се събират лесно.

П.П. При кварталните дришльовци с беемветата, дето ги пържат за превишена скорост, е същото- няма кво да им вземат. Имам предвид глобите за превишена скорост, щото "дрифтарките" им обикновено са "купени" само с малкия талон, демек се водят на някой си собственик в миналото. Тук имам предвид само за нарушенията за скорост, вече пил-карал и друсал-карал, там е друго, като ги сбарат.
« Последна редакция: Sep 28, 2024, 23:05 от Nik123 »
Активен
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 21   Нагоре
« назад напред »